SUOMEN SUKUTUTKIMUSSEURAN BLOGI

Suomen Sukututkimusseuran blogi

Seuran blogissa julkaistaan sukututkijoiden, historiantutkijoiden sekä Seuran toimihenkilöiden ja hallituksen jäsenten kirjoittamia sukututkimukseen ja historiaan liittyviä kirjoituksia. Blogissa julkaistaan myös Seuran toimintaan ja sukututkimukseen liittyviä pidempiä tiedotteita ja uutisia. Uusia blogikirjoituksia julkaistaan viikoittain Seuran kesätaukoa lukuun ottamatta. Ennen vuotta 2024 julkaistut blogikirjoitukset löydät blogin vanhalta alustalta täältä.

Uusimmat postaukset


Johan Vilhelm Snellman (12.5.1806 – 4.7.1881) oli suomalainen filosofi, kirjailija, sanomalehtimies ja valtiomies sekä yksi vaikutusvaltaisimmista fennomaaneista 1800-luvun Suomessa. Hän vaikutti merkittävästi suomen kielen asemaan ja Suomen markan käyttöönottoon. Häntä pidetään Suomen kansallisfilosofina ja yhtenä tärkeimmistä kansallisista...

Kirkkoväärti

08.05.2025

Vielä 1860-luvulla suurin osa maaseutupitäjien yhteisöä edustavista toimihenkilöistä kuului kirkon piiriin. Papisto ja talonpojat valitsivat keskuudestaan moninaisen joukon henkilöitä, jotka huolehtivat yhteisistä asioista sekä kirkon toiminnasta.

Släktnamnens eller efternamnens historia är relativt kort i Finland, medan det förhåller sig helt annorlunda med förnamn som har funnits lika länge som människor har bott här. Efternamn blev obligatoriska i Finland först från början av 1921, men redan från senare hälften av 1800-talet blev användandet av släktnamn vanligt även bland allmogen.

Kansallinen veteraanipäivä on rauhan ja kunnioituksen päivä, jota vietetään sunnuntaina huhtikuun 27. päivänä. Se muistuttaa Suomen historiassa myös Lapin sodan päättymisestä vuonna 1945 ja rauhan paluusta maahan monien koettelemusten jälkeen. Lapin sota merkitsi Suomen viimeistä osallisuutta toisen maailmansodan tapahtumiin, ja sen päättyminen toi...

Amos ja Mona

17.04.2025

Amos Anderson (1878–1961) oli suomenruotsalainen suurliikemies, lehdenkustantaja, kansanedustaja (RKP), mesenaatti sekä suuri taiteen keräilijä ja tukija. Upporikas Anderson jätti omaisuutensa Konstsamfundetille, joka ylläpitää Amos Rex-taidemuseota Helsingissä.

Mikael Agricola (Michael Olai, Mikael Olavinpoika; n. 1510–1557) opiskeli 1530-luvulla Wittenbergin yliopistossa reformaatiokauden molempien johtohahmojen Philip Melanchthonin ja Martti Lutherin oppilaana. Valmistuttuaan hän toimi Suomessa Turun katedraalikoulun rehtorina ja Turun piispana. Hän loi raamatunsuomennoksellaan suomen kirjakielen pohjan...

Sotkamon käräjillä 10.–15.8.1748 käsiteltiin Tuomas Huotarin paloapuanomusta. Paloapu oli yhteisön keino auttaa tulen uhriksi joutunutta. Käräjillä arvioitiin vahinko, josta korvattiin osa yhteisesti. Paloapua kerättiin muutamia äyrejä jokaiselta talolta, ja kerääjinä toimivat paikalliset luottamusmiehet kirkon kuudennusmiehet.

Märkesår firas för att uppmärksamma ett särskilt årtal som markerar en betydelsefull händelse eller ett viktigt minne. Det man väljer att fira kan vara en historisk händelse, en person, en institution eller en tradition som har haft en lång och viktig påverkan. Jubileumsår för en släkt fungerar ofta som ett sätt att stärka familjebanden.

Minna Canth (alunperin Ulrika Wilhelmina Johnson, 19.3.1844– 12.5.1897 Kuopio) oli suomalainen kirjailija, lehtinainen, liikenainen ja yhteiskunnallinen vaikuttaja. Hän oli ensimmäinen merkittävä suomenkielinen näytelmäkirjailija ja prosaisti Aleksis Kiven jälkeen sekä ensimmäinen suomenkielinen sanomalehtinainen. Ajatusmaailmaltaan hän oli...

Kirkon seurakunnalliset luottamusmiehet kuudennusmiehet (sexman) valittiin alueittain tasaisesti pitäjän eri kulmilta. Heidän ensisijaisena tehtävänään oli valvoa, että kylissä noudatettiin kristillistä järjestystä ja siveellistä käyttäytymistä.

Kirjoita blogiin!

Mikäli olet kiinnostunut kirjoittamaan Seuran blogiin esimerkiksi omasta sukututkimuksestasi tai jostain kiinnostavasta tekemästäsi löydöstä, ota yhteys Seuran palvelukoordinaattori Maarit Toivoseen. Seuran kaikkien toimijoiden yhteystiedot löydät täältä.