VERKKOPALVELUT
Vapaaehtoistoiminta
Suomen Sukututkimusseuralla on pitkä historia joukkoistetuista tallennustoiminnasta ja vapaaehtoisten aktivoinnista. Esimerkiksi Seuran tunnetuin verkkopalvelu HisKi pohjautuu 1920-luvulla aloitetulle seurakuntien historiakirjojen kopiointityölle, jonka seurauksena syntyivät niin kutsutut mustat kirjat. HisKi-tallennuksen lisäksi Seurassa on käynnissä muitakin jatkuvia tallennushankkeita ja määräaikaisia tallennusprojekteja.
Sukututkimusseuran vuoden vapaaehtoinen 2024
Hallitus on kansainvälisenä vapaaehtoisten päivänä 5.12.2024 nimennyt Sukututkimusseuran vuoden vapaaehtoiseksi Mikko Vesterisen.
Hän on osallistunut alusta alkaen aktiivisesti Henkikirjahaun indeksointiin ja nyttemmin myös auditointiin. Lisäksi hän on ollut mukana neuvomassa ja ohjaamassa muita vapaaehtoisia Henkikirjahaun Facebook-ryhmässä. Merkittävä osa Oulun läänin vuoden 1915 eri paikkakuntien henkikirjoista on Vesterisen indeksoimia. Sukututkimusseura onnittelee vuoden vapaaehtoista 2024!
Hallitus on päätti vuonna 2023 ryhtyä vuosittain nimeämään Sukututkimusseuran vuoden vapaaehtoisen kansainvälisenä vapaaehtoisten päivänä. Vuoden vapaaehtoisen nimeämisen tarkoituksena on huomioida ja kiittää kaikkia vapaaehtoisia heidän tekemästään tärkeästä työstä.
HisKi-tallennus
HisKin täydentäminen perustu vapaaehtoiseen tallennukseen ja kenellä tahansa on mahdollisuus osallistua siihen. Tallennus tapahtuu omatoimisesti verkossa toimivan tallennusalustan kautta. Tallennukseen liittyen on erityisen tärkeää, että kaikki noudattavat tarkasti tallennusohjeita ja sovittuja periaatteita. Omalla panoksella tallennukseen voi vaikuttaa suoraan siihen, mitä tietoja HisKissä on sukututkijoiden käytettävissä.
Kaikkien tallentajien on suositeltavaa liittyä Facebookissa HisKi-tallentajien omaan keskusteluryhmään, jossa jaetaan neuvoja ja vastataan tallennuksessa mahdollisesti eteen tuleviin ongelmatilanteisiin.
Henkikirjojen indeksointi
Seura etsii vapaaehtoisia indeksoimaan Haapaveden, Lumijoen, Savitaipaleen ja Viipurin kaupungin henkikirjoja vuosilta 1880–1920 sekä kaikkien Suomen paikkakuntien vuoden 1915 henkikirjoja. Indeksoinnissa henkikirjoista kirjataan ennalta määritellyt tiedot Kansallisarkiston digitoimista henkikirjoista valmiiseen taulukkopohjaan. Aineistot julkaistaan myöhemmin Seuran uudessa Henkikirjahaku-verkkopalvelussa.
Hautakivitietokannan täydentäminen
Seura jatkaa suomalaisten hautamuistomerkkien tallennusta ja ottaa vastaan uusia aineistoja lisättäväksi SukuHaun Hautakivitietokantaan. Uusien hautausmaiden kuvaamista suositellaan toteutettavan hautausmaittain, mutta myös yksittäisiä kuvia voidaan lisätä tietokantaa esimerkiksi silloin, kun ne täydentävät sitä.
SukuTopoteekki
SukuTopoteekki on Seuran ylläpitämä topoteekki eli verkkoarkisto, johon tallennetaan suku- ja henkilöhistoriallisia valokuvia. Sisällön kartuttamiseen voi osallistua kuka tahansa. SukuTopoteekki keskittyy säilyttämään ja esittämään ennen vuotta 1950 otettuja yksityisiä valokuvia. Kuvien luovuttajina voivat olla esimerkiksi yksityishenkilöt ja yhteisöt, kuten sukututkijat ja sukuseurat.
Vapaaehtoistoiminnan infotilaisuudet
Seura järjestää infotilaisuuksia sekä Seuran vapaaehtoistoiminnasta yleisesti että yksittäisten verkkopalvelujen tallentamiseen tai tallennusprojekteihin osallistumisesta. Voit tarkistaa tulevat infotilaisuudet niiden omalta sivulta.
Tallennusprojektit
Seurassa käynnistetään aika ajoin määräaikaisia tallennusprojekteja, joissa esimerkiksi indeksoidaan arkistoaineistoja tai painettua kirjallisuutta. Projekteissa luodaan sukututkimusta helpottavia ja aineistojen käytettävyyttä parantavia hakemistoja, jotka julkaistaan SukuHaussa.
Vastaavia projekteja on toteutettu aiemminkin. Esimerkiksi toukokuussa 2022 päättyneessä tallennusprojektissa useat vapaaehtoiset indeksoivat Seuran digitoimien Suomen Höyrylaiva Osakeyhtiön matkustajaluettelot, ja nyt SukuHaussa pystyy tekemään luetteloihin hakuja sukunimillä sekä etu- ja sukunimien yhdistelmillä. Haettavissa olevia Indeksoituja nimiä on yhteensä yli 300 000. Matkustajaluetteloiden tietoja voidaan käyttää esimerkiksi suomalaisten siirtolaisten tutkimuksessa.
Projekti: Henkilökortisto Helsingin maistraatin pöytäkirjoihin
Seurassa on jo jonkin aikaa ollut käynnissä Helsingin maistraatin pöytäkirjojen (1809–1874) henkilöhakemiston indeksoiminen. Kyse on koneella kirjoitetusta kortistosta, jonka Helsingin kaupunginarkisto on digitoinut pdf-muotoon.
Yksi kortti sisältää yhteen henkilöön liittyviä tietoja ja niiden viitteitä varsinaisiin maistraatin pöytäkirjoihin. Kortistossa on noin 2 000 korttia. Indeksoinnissa kortiston tiedot tallennetaan excel-taulukkoon ja luettelot julkaistaan SukuHaku-aineistopalvelussa.
Henkilöhakemisto Helsingin maistraatin pöytäkirjoihin on hyödyllinen apuväline suku- ja henkilöhistorian tutkijalle. Maistraatti oli kaupunkien keskeisin hallintoelin ennen kaupunginvaltuuston perustamista 1800-luvun lopussa. Maistraatin pöytäkirjat sisältävät muun muassa porvarisoikeuksiin ja rakentamiseen liittyviä päätöksiä.
Projekti: Senaatin perinnöksiostoasiakirjojen luettelot
Uutena indeksoitavana aineistona Seura tarjoaa jäsenille senaatin perinnöksiostoasiakirjoihin liittyviä luetteloita. Tarkemmin sanottuna kyse on kruunun- ja lahjoitustiloille annettujen perintökirjojen luetteloista ja perintökirjojen lähetysluetteloista noin vuosilta 1810–1928.
Indeksoinnissa luetteloista poimitaan niissä esiintyvät tiedot ohjeiden ja esimerkkien mukaan excel-taulukkotiedostoon. Luettelot on laadittu käsin, vanhimmat ruotsiksi ja uusimmat suomeksi. Indeksoinnin jälkeen luettelot julkaistaan SukuHaussa.
Perinnöksiostoasiakirjat ovat tärkeitä maatilahistorian lähteitä. Autonomian aikana lähes kaikki valtion omistamat maatilat siirtyivät niitä viljelleiden ihmisten omistukseen. Indeksoitavien luetteloiden avulla sukututkijan on helppoa paikantaa omien esivanhempiensa perintötilojen tai Viipurin läänissä lahjoitusmaiden perinnöksiostoon liittyvät asiakirjat ja vaikka tilata esimerkiksi perintökirjasta kopio. Perinnöksiostoakti sisältää runsaasti yksityiskohtaista tietoa maatilasta.
Kuinka pääsee mukaan?
Jos olet kiinnostunut ryhtymään vapaaehtoiseksi indeksoijaksi, ilmoittaudu mukaan vapaamuotoisella viestillä asiakasneuvojalle. Seuran palvelukoordinaattori perehdyttää vapaaehtoiset tehtävään ja toimittaa valmiin excel-pohjan tallennusta varten. Erityistä osaamista ei vaadita, mutta Excelin aiemmasta käytöstä on hyötyä indeksoinnissa.
Sivu päivitetty: 5.12.2024