Uusia tietoja Henkikirjahakuun
Henkikirjahakuun on tänään lisätty noin 18 000 uutta tietuetta neljältä eri paikkakunnalta. Uusien tietojen myötä haettavana on nyt esimerkiksi Oulun kaupungin ja Siikajoen kaikki asukkaat vuodelta 1915. Oulun asukkaiden joukosta löytyy monta tuttua vanhaa oululaista sukunimeä, kuten Antell, Franzen ja Snellman. Näiden lisäksi Henkikirjahakuun on lisätty Suomussalmen vuoden 1920 henkikirjan ja Petsamon vanhimman eli vuoden 1921 henkikirjan tiedot. Tällä hetkellä palvelussa on haettavissa yhteensä reilut 163 000 tietuetta. Kaikki haettavissa olevat paikkakunnat ja vuodet on lueteltu Henkikirjahaun tietosivulla.
Oulun kaupungin vuoden 1915 henkikirjaan ei ole merkitty kadunnimiä, ainoastaan kaupunginosat ja tonttinumerot. Apuna katuosoitteiden selvittämisessä voi käyttää esimerkiksi Kansalliskirjaston digitoimaa Oulun kaupungin asemakarttaa vuodelta 1908. Karttaan on punaisilla viivoilla ja roomalaisilla numeroilla merkitty kaupunginosat. Kartassa tonttinumerot on kirjattu tonttien keskelle ja osoitenumero hieman pienemmällä kadun myötäisesti. Esimerkiksi I kaupunginosan tontilla numero 41 sijaitsi vuonna 1890 rakennettu Oulun lääninhallituksen päärakennus, jonka osoite kartan mukaan oli Linnankatu 3.
Henkikirjahaun täydentäminen perustuu vapaaehtoiseen henkikirjojen indeksointiin, johon voi osallistua kuka tahansa. Mukaan on lähtenyt jo noin 30 vapaaehtoista. Ensimmäisessä vaiheessa Henkikirjahakuun indeksoidaan Haapaveden, Lumijoen, Savitaipaleen ja Viipurin kaupungin henkikirjoja vuosilta 1880–1920 sekä kaikkien Suomen paikkakuntien vuoden 1915 henkikirjoja.
Seuran kotisivuille on julkaistu uusi Henkikirjahaun
täydentämisestä kertova tietosivu,
josta löytyy ohjeet henkikirjojen indeksointiin ja vapaaehtoiseksi
ilmoittautumiseen. Sivua täydennetään ja päivitetään vielä lokakuun aikana. Jatkossakin on suositeltavaa osallistua infotilaisuuksiin
indeksoinnista, mutta se ei ole välttämättömyys. Seuraava infotilaisuus uusille
vapaaehtoisille järjestetään perjantaina
27.10.2023 kello 15, johon ilmoittautuminen on jo auki.
Oulun kaupungin asemakartta vuodelta 1908, jota voi käyttää apuna esimerkiksi katuosoitteiden selvittämisessä. Rakennetut tontit on merkitty karttaan keltaisella ja julkiset rakennukset ruskealla. Kartan koko versiota pääsee katselemaan klikkaamalla kuvaa.