HANDBOK I DIGITAL SLÄKTFORSKNING
Diskussionsforum och grupper
Suku Forum
Suku Forum är ett diskussionsforum som administreras av Genealogiska Samfundet i Finland. Forumet är gratis, men för att delta i diskussionernas krävs inloggning. Suku Forum är indelat i flera underavdelningar, vilket gör det lättare att följa diskussionerna exempelvis enligt geografiskt område. Inloggade användare kan skicka privata meddelanden till varandra och göra sökningar i diskussionerna på forumet, där en hel del värdefulla forskningsrön har presenterats under årens lopp. Genealogiska Samfundet i Finland informerar om sin verksamhet också på Suku Forum.
Det finns också andra diskussionsforum om släktforskning. Ett problem med många spalter är ändå att de är helt anonyma och därmed lätt lockar till osaklig diskussion. Det tidigare forumet SukuHakuri, som administrerades av släktforskningsprogrammet SukuJutut, är inte längre aktivt, men dess meddelandearkiv från 2007-2018 är fortfarande tillgängligt.
Anbytarforum
Anbytarforum är ett diskussionsforum om släktforskning som administreras av Sveriges Släktforskarförbund. Vem som helst kan läsa diskussionerna, men för att kunna delta måste man skapa sig ett avgiftsfritt användarnamn.
Anbytarforums ingångssida
The Finlander Forum
The Finlander Forum ärett diskussionsforum som administreras av The Swedish-Finn Historical Society. Syftet med forumet är att bygga broar mellan emigranternas ättlingar och de släktingar som stannade kvar i Finland. Det utgör också en arena för engelskspråkig släktforsningsdiskussion med koppling till Finland, i synnerhet om emigranter. På diskussionsforumets sidor kan man också delta i det omfattande DEE-projektet (Documenting Every Emigrant).
Släktforskning på Facebook
Under årens lopp har släktforskningsdiskussionen i hög grad flyttat till sociala medier och i synnerhet till Facebook-grupper, som har ersatt de e-postlistor som släktforskarna använde tidigare. Numera finns det ett stort antal olika grupper, en del för allmän diskussion och en del tematiskt eller geografiskt avgränsade. En del grupper är slutna för att garantera att diskussionen hålls saklig och de har en moderator som godkänner nya deltagare.
De mest populära diskussionsgrupperna på Facebook är till exempel följande:
- Suomen Sukututkimusseuran keskusteluryhmä (Genealogiska Samfundets diskussionsgrupp)
- Suomen Sukuhistoriallinen Yhdistys (Finlands Släkthistoriska Förening)
- Harrastuksena sukututkimus (Släktforskning som hobby)
- Yhteiset sukujuuret (Gemensamma rötter)
- Geneettinen sukututkimus (Genetisk släktforskning)
- Suomi DNA-projekti - Finland DNA-projektet
Också många lokala släktforskarföreningar och
släktföreningar är aktiva på Facebook, men utöver dem kan släktforskarna ha
nytta av sidor och grupper inriktade på lokalhistoria och gamla fotografier. Grupper
och sidor på Facebook är en utmärkt kanal för att träffa andra släktforskare
och exempelvis få hjälp med tolkningen av digitaliserade källor. En nackdel med
Facebook är dock att diskussionerna snabbt drunknar bland alla andra
diskussionstrådar. Det kan därför vara svårt att hitta intressanta diskussioner
i efterhand trots sökfunktionerna på Facebook.