HANDBOK I DIGITAL SLÄKTFORSKNING
Arkiv, bibliotek och museer
Elka: Centralarkivet för Finlands näringsliv
Centralarkivet för Finlands näringsliv Elka bevarar tradition och arkivmaterial från Finlands näringsliv samt material i alla format från företag, inflytelserika privatpersoner, stiftelser och organisationer. Man får den bästa uppfattningen om materialets karaktär och omfattning genom att skriva namnet på ett företag, en ort, en person eller ett fartyg i sökrutan. Det går också att bläddra i arkivdatabasen. En del material kan användas via nätet, tillsvidare främst fotografier. Största delen av materialet är alltså tillsvidare tillgängligt endast i Elkas forskarsal i S:t Michel, men kan fjärrlånas mot ersättning till Riksarkivets enheter och universitetsbiblioteken.
Nationalbiblioteket: Digitala samlingar
Nationalbibliotekets Digitala samlingar är en tjänst där alla dagstidningar och tidskrifter som utkommit i Finland under åren 1771-1939 är fritt tillgängliga både i bildformat och i OCR-format med textigenkänning. Nyare digitaliserat och annat digitalt material av Nationalbiolioteket är fritt tillgängligt på dataterminalerna för friexemplar i Nationalbiblioteket och andra friexemplarsbibliotek.
Gamla dagstidningar bidrar med bakgrundsfakta för forskningen och ger en tidsbild: i tidningen behandlades tidens nyhetshändelser, såsom bränder, konkurser och farsoter, men också saftiga brottmål refererades. Gamla reklamer och annonser berättar om gångna tiders näringsliv, vardagliga behov och värderingar och ibland kanske också om förfädernas företagsamhet. I synnerhet de många dop-, vigsel- och dödsannonserna i tidningarna utgör ett intressant personhistoriskt material, som i bästa fall kan hjälpa en att komma i gång med forskningen om början av 1900-talet. Utöver dagstidningar innehåller tjänsten också annat tryckt material som kan vara till nytta vid släktforskning, såsom adresskalendrar från städer.
Söksida för Nationalbibliotekets digitala samlingar
Biblioteksdatabaser
Finlands nationalbibliografi Fennica omfattar i princip all litteratur som är skriven på finska eller publicerad i Finland eller som handlar om Finland och finländare. Man kan göra sökningar på flera olika sätt, till exempel med namn eller ord. Om man inte känner till exakt vilket verk man är ute efter eller om man vill söka efter bakgrundslitteratur som kan vara till nytta är det enklast att använda sig av ämnesordsregistret. Man kan söka lämpliga ämnesord i tesaurus- och ontologitjänsten Finto. Webbtesaurusen är såtillvida fantastisk att den också ger begreppens svenska standardformer, vilket är till nytta när man gör motsvarande sökningar i svenska databaser. Användbara ämnesord är till exempel släktböcker, släktnamn, släktforskning, släkt, släkter osv., men också mer exakta termer som utomäktenskapliga barn och sockenstämmor. Motsvarande databas i Sverige är Kungliga Bibliotekets Libris.
De finländska universitetsbiblioteken har egna databaser, som är av betydelse för släktforskningen eftersom de också innehåller akademiska examensarbeten. Vid universiteten har det under årens lopp gjorts en hel del examensarbeten inom lokal- och personhistoria som kan innehålla förtjänstfull forskning, även om de vanligen är mer eller mindre okända. Centrala databaser för universitetsbiblioteken är Alma (Åbo Akademi), Helka (Helsingfors), UEF-Primo (Östra Finland), Jykdok (Jyväskylä), Oula (Uleåborg), Andor (Tammerfors) och Volter (Åbo universitet).
Också många andra inrättningar, organisationer och institut har egna specialbibliotek och databaser, vars webbplatser det lönar sig att besöka. Mer information finns på faktasidan Arkiv och bibliotek på Genealogiska Samfundets webbplats.
Finna
Finna är de finländska museernas, bibliotekens och arkivens gemensamma material- och sökportal. På grund av dess karaktär innehåller webbplatsen många slags material: fotografier, kartor, brev, trycksaker, småföremål, konstverk och ljudfiler. Det är rätt svårt att specificera vilket material som kan intressera släktforskare; eftersom mängden material är enorm borde man egentligen redan på förhand veta vilket slags material man är ute efter. Med avancerad sökning kan man avgränsa en viss tidsperiod, varefter det omfattande sökresultatet kan begränsas stegvis genom att välja ut en lämplig materialtyp (t.ex. handling, konstverk, föremål) eller organisation där materialet förvaras (t.ex. Museiverket, Svenska Litteratursällskapet, Migrationsinstitutet). Det lönar sig ändå alltid att välja sökalternativet Tillgänglig på nätet, för annars blir databasen närmast en massiv förteckning över arkivmaterial och föremål.
Finna-tjänstens ingångssida